Maderijnen

Manderijnen

Ingrid Smuling

Viooltjes in Chinese vaas

Pluizebollen in peperpot

Oost-indische kers in Chinese vaas

Oranje/rode geranium in gemberpot

Kunst bij de online galerie
Oda Terwindt

Kunst is in ons dagelijks leven overal om ons heen. Neem er maar eens de tijd voor en kijk eens om je heen. Wat is kunst voor jou? Wanneer is iets kunst? Kunst heeft het vermogen om dat wat alledaags of functioneel is, zo tot uiting te brengen dat het de zintuigen prikkelt. Zodanig dat het ontroert door schoonheid. Kunst is een ambacht die bedoeld is om de zintuigen te prikkelen.

Er zijn veel verschillende soorten kunst. Het helpt als je al die soorten kunst in groepen opdeelt. Omdat u zich bij ons in een online kunst galerie bevindt, beperken wij ons tot de beeldende kunst.

 

De bekendste soort kunst is die van beeldende kunst. Hierbij wordt een deel van de werkelijkheid afgebeeld. Denk aan een persoon, een landschap of aan een beeld van de stad, ofwel een stadsgezicht. Een afbeelding kan in het platte vlak zijn, dan spreken we bijvoorbeeld over een schilderij of over illustratie kunst. Een schilderij of illustratie is altijd uniek. Dat wil zeggen dat er maar één stuk van is. Spreek je bij kunst over digitale kunst of over zeefdruk of grafieken, dan is dat vaak een kunstwerk dat in een kleine serie oplagen vervaardigd is. Er zijn dus bijvoorbeeld tien tot twintig oplagen van dit kunstwerk in omloop. Het kunstwerk is daarmee niet meer helemaal uniek, er zijn immers meerdere liefhebbers die hetzelfde kunstwerk in hun bezit hebben.

 

TOP